recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování hrušek >> Hrušková povidla

Hrušková povidla

Suroviny na hrušková povidla:
hrušky s pevnou dužinou
Nálev: na 1 l vody 250 – 300 g cukru, 1 g kyseliny citrónové

Příprava hruškových povidel:
Hrušky omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince, zbytky okvětí, stopky a nakrájíme na kousky. Nakrájené hrušky dusíme ve vodě pod pokličkou doměkka. Měkké hrušky prolisujeme přes síto nebo rozemeleme. Potom je po částech odpaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Ke konci přidáme cukr. Var ukončíme až povidla nespadávají ze lžíce. Ještě horká povidla nalijeme do sklenic nebo do kameninových nádob. Po vychladnutí povrch potřeme rozehřátým parafínem nebo konzervačním roztokem připraveným z 1 dl vody a 0,1 g kyseliny sorbové nebo 0,5 g petolu. Nádoby překryjeme celofánem a ovážeme, sklenice můžeme zavíčkovat a uložíme na suché a chladné místo.Z jednoho kila hrušek uděláme asi 200 g povidel.

Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, povidla z hrušek, konzervování hrušek, použití hrušek