Hrušková povidla
Suroviny na hrušková povidla:
hrušky s pevnou dužinou
Nálev: na 1 l vody 250 – 300 g cukru, 1 g kyseliny citrónové
Příprava hruškových povidel:
Hrušky omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince, zbytky okvětí, stopky a
nakrájíme na kousky. Nakrájené hrušky dusíme ve vodě pod pokličkou
doměkka. Měkké hrušky prolisujeme přes síto nebo rozemeleme. Potom je po
částech odpaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Ke konci přidáme
cukr. Var ukončíme až povidla nespadávají ze lžíce. Ještě horká
povidla nalijeme do sklenic nebo do kameninových nádob. Po vychladnutí povrch
potřeme rozehřátým parafínem nebo konzervačním roztokem připraveným
z 1 dl vody a 0,1 g kyseliny sorbové nebo 0,5 g petolu. Nádoby překryjeme
celofánem a ovážeme, sklenice můžeme zavíčkovat a uložíme na suché a
chladné místo.Z jednoho kila hrušek uděláme asi 200 g povidel.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, povidla z hrušek, konzervování hrušek, použití hrušek