Hruškový džem
Suroviny na hruškový džem:
1,5 kg hrušek
750 g cukru
kůra z 1 citrónu
3 g kyseliny citrónové
Příprava hruškového džemu:
Hrušky omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince, zbytky okvětí a stopky.
Slupky z hrušek, jádřince a dobře omytou tenkou citrónovou kůru dusíme
v 1,5 dl vody asi 10 minut, potom scedíme. Hrušky pokrájíme na tenké
plátky, přidáme do kastrolu s vývarem ze slupek a jádřinců a dusíme
doměkka. Přidáme cukr a dusíme, až džem zhoustne. Ke konci přidáme
kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Vařící džem plníme do
skleniček, okraje hned otřeme a upevníme víčka. Skleničky obrátíme dnem
vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, domácí džemy, konzervování ovoce, džem z hrušek, konzervování hrušek, použití hrušek