Hruškový kompot
Suroviny na hruškový kompot:
hrušky s pevnou dužinou
Nálev: na 1 l vody 250 – 300 g cukru, 1 g kyseliny citrónové
Příprava hruškového kompotu:
Hrušky omyjeme, oloupeme (pro snadnější loupání můžeme tvrdé hrušky
dát na 20 sekund do vařící vody), podélně je rozkrojíme na čtvrtky nebo
půlky, vykrájíme jádřince, zbytky okvětí a stopky a hrušky dáme do
mírně okyselené vody ( na 1 l vody 10 g kyseliny citrónové), aby
nezhnědly. Pokud jsou hrušky tvrdé, méně zralé předvaříme několik
minut ve vodě s kyselinou citrónovou (na 1 l vody 10 g kyseliny
citrónové). Odkapané hrušky urovnáme do sklenic, zalijeme horkým nálevem,
aby byly hrušky zcela ponořeny, uzavřeme víčky, dáme do sterilačního
hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů…………………………………20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l……….30 minut,
sklenice 0,5 l…….25 minut
Po ukončení sterilace sklenice z hrnce hned vyndáme. Nepředvařené
tvrdší hrušky sterilujeme o 5 minut déle. Hrušky se slabou a jemnou
slupkou můžeme zavářet neoloupané.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, kompot z hrušek, konzervování hrušek, použití hrušek