Jahodový džem
Suroviny na jahodový džem:
méně zralé, dobře vybarvené jahody
Na 1 kg očištěných jahod použijeme 700 g cukru krystal
40 g pektogelu (1 balíček)
3 g kyseliny citrónové
Jednu várku džemu připravujeme nejvýše z 1,5 kg jahod
Příprava jahodového džemu:
Jahody dobře opereme a zbavíme stopek. Po té je podlijeme 4 lžícemi vody a
rychle uvedeme k varu. Přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme čtvrt
hodiny. Pak přisypeme pektogel promíchaný s trochou cukru. Asi po třech
minutách přidáme zbytek krystalového cukru a vaříme než džem začne
rosolovat. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve
lžičce vody. Hotový vařící džem plníme až po okraje do skleniček,
okraje rychle otřeme, upevníme víčka, skleničky obrátíme dnem vzhůru a
necháme vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, jak udělat jahodový džem, konzervování ovoce, použití jahod, konzervování jahod, recept na jahodový džem, džem z jahod, jahodový džem s pektogelem