Jahodový sirup
Suroviny na přípravu jahodového sirupu:
1 kg očištěných jahod (přezrálé, příliš měkké)
1/2 kg cukru
2 – 3 g kyseliny citrónové
Příprava jahodového sirupu:
Jahody opereme, odstraníme stopky s lůžky a zbytky okvětí, rozmačkáme a
v míse nebo vysoké láhvi posypeme cukrem. Na chladném místě necháme
3 – 4 dny za občasného zamíchání louhovat. Mírné nakvašení není na
závadu. Jahody přefiltrujeme přes plátýnko a necháme pořádně odkapat.
Do čiré šťávy přidáme kyselinu citrónovou a rychle zahřejeme na teplotu
85 stupňů. Hned naplníme do suchých lahví uzavřeme vyvařenými
korkovými zátkami a obrátíme dnem vzhůru, aby se vzduch v láhvi a zátka
také vysterilovaly.
Pokud jahody nenakvasily, můžeme z odkapaných jahod udělat marmeládu.
Tagy: zavařování ovoce, jahodový sirup recept, konzervování ovoce, použití jahod, konzervování jahod, domácí jahodový sirup, sirup z jahod