Jahodový kompot
Suroviny na jahodový kompot:
středně velké červené jahody
Nálev: na 1 l vody 500 g cukru
1 g kyseliny citronové
Příprava jahodového kompotu:
Jahody přebereme, opereme, aby se zbavily veškerých nečistot, vykroutíme
stopky a potom je ještě jednou opláchneme. Po odkapání je urovnáme do
sklenic. Jahody zalijeme horkým nálevem, sklenice zavíčkujeme, vložíme do
sterilačního hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů………………………………20 minut
sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l ……25 minut, sklenice
0,5 l …….20 minut
Po skončení sterilace sklenice ihned vyndáme z hrnce a necháme
vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, kompot z jahod, použití jahod, konzervování jahod