Jeřabinová marmeláda s jablky
Suroviny na přípravu jeřabinové marmelády s jablky:
60 % dobře vyzrálých jeřabin (nejlépe přešlých prvním mrazíkem)
40 % méně zralých jablek
na 1 kg ovocného protlaku 600 – 700 g cukru
Příprava jeřabinové marmelády s jablky:
Jeřabiny otrháme od třapin a stopek, vypereme, podlijeme trochou vody a
dusíme do poloměkka. Potom k nim přidáme omytá, na kousky nakrájená
jablka, zbavená jádřinců a dusíme doměkka. Měkké ovoce prolisujeme přes
síto a opět dusíme, až protlak začne houstnout. Po částech přidáme cukr
a ještě povaříme než marmeláda dostatečně zhoustne. Vařící marmeládu
plníme až po okraj do skleniček, okraje otřeme, připevníme víčka,
skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, marmeláda z jeřabin, konzervování ovoce, konzervování jeřabin, použití jeřabin