Jeřabinový kompot bez zavařování
Suroviny na přípravu jeřabinového kompotu:
dobře vyzrálé až přezrálé jeřabiny, nejlépe již přešlé prvním
mrazíkem
na 1 kg jeřabin 450 g cukru
Příprava jeřabinového kompotu:
Jeřabiny otrháme od třapin a stopiček, vypereme a necháme odkapat.
Promícháme je s cukrem, dáme do kastrolu a dusíme pod poklicí v troubě,
až pustí šťávu a změknou. Když jsou jeřabiny sklovité, vyndáme je
děrovanou sběračkou a vsypeme do skleniček. Šťávu ještě převaříme,
sebereme pěnu, nalijeme na jeřabiny a skleničky uzavřeme víčky. Potom je
obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, kompot z jeřabin, konzervování ovoce, konzervování jeřabin, použití jeřabin