Sterilované papriky
Suroviny na přípravu sterilovaných paprik:
dobře vyzrálé čerstvé papriky
Koření pro litrovou sklenici:
2 zrnka nového koření
1/2 bobkového listu
1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek
podle chuti cibule
Nálev: na 1 litr vody 0,3 l octa, 80–100 g cukru, 20–25 g soli
Příprava sterilovaných paprik:
Z paprik vyřízneme jádřince, případně i palčivá žebra a nakrájíme
je na půlky nebo čtvrtky. Pak je dobře omyjeme, zbavíme zbylých semen a
dáme do téměř vroucí osolené vody (10 g soli na 1 litr vody). Papriky
vaříme asi 5 minut a potom je těsně urovnáme do zavařovacích sklenic.
Proložíme je opláchnutým kořením a podle chuti několika plátky cibule.
Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na 90 stupňů a po té sterilujeme při
této teplotě ještě 25 minut (sklenice 0,7–0,9 l), 20 minut (sklenice
0,5 l).
Příprava nálevu na sterilované papriky:
Vývar z předváření paprik ještě doplníme vodou na požadované
množství, přidáme dávku soli zmenšenou o množství použité
k předváření, cukr a zahřejeme k varu. Nakonec přidáme ocet a
přihřejeme téměř k varu.
Papriky můžeme sterilovat také s olejem (2 lžíce na litrovou
sklenici).
Tagy: uchování paprik, nálev na nakládané papriky, nakládané papriky, konzervování paprik