recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování švestek >> Sterilované proslazené švestky

Sterilované proslazené švestky

Suroviny na sterilované proslazené švestky:
tvrdé zralé švestky
cukr

Příprava sterilovaných proslazených švestek:
Švestky přebereme, zbavíme stopek a potom dobře opereme. Rozkrájíme je podélně na půlky, odstraníme pecky, půlky švestek těsně urovnáme řeznou plochou dolů do zavařovacích sklenic a prosypáváme je cukrem (asi 2 lžíce na sklenici o objemu 720 ml). Zalijeme vařící vodou asi 0,5 – 1 cm pod okraj sklenice, okraje otřeme, připevníme víčka, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů…………………………­……………20 minut
sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l…………….35 mi­nut, sklenice 0,5 l………30 minut
Po skončení sterilace sklenice hned vyjmeme z hrnce. Sterilované švestky jsou polotovar, který používáme k přípravě koláčů, buchet, bublaniny, žemlovky nebo ovocných knedlíků.

Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, konzervování švestek, použití švestek