Sterilované proslazené švestky
Suroviny na sterilované proslazené švestky:
tvrdé zralé švestky
cukr
Příprava sterilovaných proslazených švestek:
Švestky přebereme, zbavíme stopek a potom dobře opereme. Rozkrájíme je
podélně na půlky, odstraníme pecky, půlky švestek těsně urovnáme
řeznou plochou dolů do zavařovacích sklenic a prosypáváme je cukrem (asi
2 lžíce na sklenici o objemu 720 ml). Zalijeme vařící vodou asi 0,5 –
1 cm pod okraj sklenice, okraje otřeme, připevníme víčka, vložíme do
zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů………………………………………20
minut
sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 –
0,9 l…………….35 minut, sklenice 0,5 l………30 minut
Po skončení sterilace sklenice hned vyjmeme z hrnce. Sterilované švestky
jsou polotovar, který používáme k přípravě koláčů, buchet, bublaniny,
žemlovky nebo ovocných knedlíků.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, konzervování švestek, použití švestek