recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování švestek >> Švestková povidla

Švestková povidla

Suroviny na švestková povidla:
dobře vyzrálé, až přezrálé švestky s vysokým obsahem cukru
tence sloupnutá citrónová kůra
vanilkový lusk
skořice

Příprava švestkových povidel:
Švestky rozložíme na slunci a necháme je mírně zavadnout. Pak je zbavíme stopek a omyjeme.Potom je buď pod pokličkou rozvaříme s malým množstvím vody, prolisujeme přes síto s většími otvory, čímž odstraníme také pecky, nebo je rozloupáme, vyndáme pecky, umeleme na mlýnku na maso s většími otvory a podlijeme několika lžícemi vody. Povidla připravená z celých švestek mají na rozdíl od povidel ze švestek půlených dobrou jadernou příchuť a vůni. Švestky vaříme za stálého míchání, až se jejich objem zmenší asi na čtvrtinu. Povidla z nazelenalých a tvrdých švestek nemají typickou barvu ani chuť, pro vyšší obsah pektinových látek rychleji rosolují, čímž se zvýší množství povidel. Povidla z dobře vyzrálých švestek nepřislazujeme, z méně zralých švestek přisladíme trochou cukru ke konci varu. Před koncem varu můžeme přidat uvedené koření a tím povidla aromatizovat. Před plněním do nádob koření odstraníme. Při vaření musíme povidla stále míchat, aby se nepřipálila. Var ukončíme, až povidla nespadávají ze lžíce a drží se na ní. Horká povidla plníme do sklenic nebo kameninových nádob. Po vychladnutí povrch můžeme zalít rozehřátým parafínem nebo potřeme konzervačním roztokem, který si připravíme smícháním 0,1 l vody a 0,1 g kyseliny sorbové nebo 0,5 g petolu.

Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, povidla ze švestek, konzervování švestek, použití švestek