Švestková povidla
Suroviny na švestková povidla:
dobře vyzrálé, až přezrálé švestky s vysokým obsahem cukru
tence sloupnutá citrónová kůra
vanilkový lusk
skořice
Příprava švestkových povidel:
Švestky rozložíme na slunci a necháme je mírně zavadnout. Pak je zbavíme
stopek a omyjeme.Potom je buď pod pokličkou rozvaříme s malým množstvím
vody, prolisujeme přes síto s většími otvory, čímž odstraníme také
pecky, nebo je rozloupáme, vyndáme pecky, umeleme na mlýnku na maso
s většími otvory a podlijeme několika lžícemi vody. Povidla připravená
z celých švestek mají na rozdíl od povidel ze švestek půlených dobrou
jadernou příchuť a vůni. Švestky vaříme za stálého míchání, až se
jejich objem zmenší asi na čtvrtinu. Povidla z nazelenalých a tvrdých
švestek nemají typickou barvu ani chuť, pro vyšší obsah pektinových
látek rychleji rosolují, čímž se zvýší množství povidel. Povidla
z dobře vyzrálých švestek nepřislazujeme, z méně zralých švestek
přisladíme trochou cukru ke konci varu. Před koncem varu můžeme přidat
uvedené koření a tím povidla aromatizovat. Před plněním do nádob
koření odstraníme. Při vaření musíme povidla stále míchat, aby se
nepřipálila. Var ukončíme, až povidla nespadávají ze lžíce a drží se
na ní. Horká povidla plníme do sklenic nebo kameninových nádob. Po
vychladnutí povrch můžeme zalít rozehřátým parafínem nebo potřeme
konzervačním roztokem, který si připravíme smícháním 0,1 l vody a
0,1 g kyseliny sorbové nebo 0,5 g petolu.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, povidla ze švestek, konzervování švestek, použití švestek