Švestkový kompot
Suroviny na švestkový kompot:
téměř zralé, pevné sladké švestky
Nálev: na 1 l vody 400 g cukru
Příprava švestkového kompotu:
Švestky přebereme, zbavíme stopek a opereme. Připravené švestky
rozkrájíme na půlky a vyjmeme pecky. Urovnáme je řeznou plochou dolů do
zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky,
vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů………………………………..20 minut
sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l………25 minut,
sklenice 0,5 l………20 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme. Kompot lze připravovat také
z celých švestek jak loupaných, tak neloupaných nebo z půlených
loupaných švestek.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, kompot ze švestek, konzervování švestek, použití švestek