Sterilované třešně
- Suroviny na sterilované třešně
- dobře vyzrálé tmavé nebo světlé třešně
- cukr
- Příprava sterilovaných třešní
Třešně zbavíme stopek, přebereme, opereme a popřípadě vypeckujeme,
šťávu z třešní přitom zachytíme. Jsou-li třešně červivé, celé je
namočíme do slané, vlažné vody (20 g soli na 1 l vody). Potom třešně
opláchneme a necháme odkapat. Nasypeme do zavařovacích sklenic, prosypeme
cukrem (2 lžíce do sklenice o obsahu 720 ml, 1 lžíce na obsah 370 ml),
třešně dobře setřeseme, přidáme třešňovou šťávu a zalijeme
vařící vodou. Sklenice zavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce
s teplou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů ………………………………20 minut
sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l …….35 minut,
sklenice 0.5 l …….30 minut
Po ukončení sterilace sklenice ihned vyndáme z hrnce a necháme
vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, sterilování třešní, konzervování třešní, použití třešní