Třešňový kompot
Suroviny na třešňový kompot:
nepopraskané vyzrálé třešně
Nálev na třešňový kompot: na 1 l vody 350 – 400 g cukru
Příprava třešňového kompotu:
Vzhledem k tomu, že třešně ztrácí při zavařování barvu, používáme
radši třešně tmavé než světlé. Třešně zbavíme stopek, přebereme a
opereme. Červivé třešně namočíme asi na 1 hodinu do slané vlažné vody
(asi 20 g soli na 1 l vody). Po té třešně dobře opláchneme a necháme
okapat. Nasypeme do sklenic a setřeseme, aby se jich do obalu vešlo co
nejvíce. Třešně zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme (víčky,
které přimáčkneme sterilovací hlavou), vložíme do sterilačního hrnce
s horkou vodou a zavařujeme.
Doba zavařování ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů ……………………………..20 minut
sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l …….25 minut
sklenice 0,5 l ……..20 minut
Po skončení sterilace sklenice ihned vyjmeme z hrnce a necháme
vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, nálev na třešňový kompot, jak dlouho zavařovat třešňový kompot, konzervování ovoce, kompot z třešní, konzervování třešní, použití třešní