Třešňová marmeláda
Suroviny na třešňovou marmeládu:
čerstvé zralé třešně, nejlépe tmavé odrůdy
na 1 kg třešňového protlaku 600 g cukru
40 g pektogelu (1 balíček)
3 g kyseliny citrónové
Příprava třešňové marmelády:
Omyté třešně zbavíme stopek a pecek a vytékající šťávu zachytíme.
Třešně zalijeme trochou vody a dusíme doměkka pod pokličkou. Po té
prolisujeme na sítu nebo rozemeleme. Protlak odvážíme a vaříme v kastrole
15 – 20 minut. Až se objem zmenší asi o třetinu, přidám čtvrtinu
dávky cukru a vařme 5 minut. 1 balíček pektogelu smícháme s 200 g
moučkového cukru (množství pektogelu a cukru upravíme podle množství
protlaku) a vmícháme do marmelády, po rozpuštění přisypeme pomalu
zbývající cukr a vaříme dále. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou
rozpuštěnou ve lžíci vody. Utvoří-li se při vaření pěna, sebereme ji
až ke konci varu. Když marmeláda zhoustne, naplníme ji až po okraje do
sklenic, okraje rychle otřeme, připevníme víčka, skleničky obrátíme dnem
vzhůru a necháme vyhladnout. Před uskladněním skleničky otřeme vlhkou
utěrkou.
Tagy: zavařování ovoce, domácí marmelády, konzervování ovoce, marmeláda z třešní, konzervování třešní, použití třešní