recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování zelí >> Mléčné kvašené zelí

Mléčné kvašené zelí

Suroviny na kvašené mléčné zelí:
10 kg nakrouhaného zelí
150 g cibule
150 – 200 g soli
20 g kmínu
případně jablka, mrkev nebo jedlé jeřabiny

Příprava mléčného kvašeného zelí:
Z hlávek zelí odstraníme vrchní špatné listy, rozkrájíme na půlky a nakrájíme na nudličky (široké asi 2 – 3 cm) nebo poté co odstraníme košťál je nakrouháme na kruhadle na zelí. Nakrájené nebo nakrouhané zelí plníme do kameninových nádob, pětilitrových sklenic nebo dřevěných škopků.. Při tom je prosypáváme soli, kmínem, cibulí pokrájenou na kolečka nebo podle obliby prokládáme jablky, kolečky mrkve a očištěnými jeřabinami. Jednotlivé vrstvy dobře udusáváme, abychom ze zelí dostali všechen vzduch. Při tom se uvolňuje zelná šťáva. Při kvašení musí být zelí potopeno v zelné šťávě, aby k němu neměl přístup vzduch. Je li šťávy málo, doplníme jí solným roztokem (na 1 l vody 15 g soli). Povrch nádoby přikryjeme víkem a zatížíme dobře omytým kamenem, protože zelí musí být po celou dobu kvašení potopeno. Zelí necháme kvasit asi 6 týdnů. Zpočátku při teplotě kolem 20 stupňů (asi týden) a potom při teplotě do 15 stupňů. Během kvašení odstraňujeme z povrchu vzniklý křís nebo sliz a doléváme solným roztokem. Kvašené zelí můžeme také zavařit.

Tagy: zavařování zeleniny, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, použití zelí, konzervování zelí, sterilovaná zelenina