Mléčné kvašené zelí
Suroviny na kvašené mléčné zelí:
10 kg nakrouhaného zelí
150 g cibule
150 – 200 g soli
20 g kmínu
případně jablka, mrkev nebo jedlé jeřabiny
Příprava mléčného kvašeného zelí:
Z hlávek zelí odstraníme vrchní špatné listy, rozkrájíme na půlky a
nakrájíme na nudličky (široké asi 2 – 3 cm) nebo poté co odstraníme
košťál je nakrouháme na kruhadle na zelí. Nakrájené nebo nakrouhané
zelí plníme do kameninových nádob, pětilitrových sklenic nebo dřevěných
škopků.. Při tom je prosypáváme soli, kmínem, cibulí pokrájenou na
kolečka nebo podle obliby prokládáme jablky, kolečky mrkve a očištěnými
jeřabinami. Jednotlivé vrstvy dobře udusáváme, abychom ze zelí dostali
všechen vzduch. Při tom se uvolňuje zelná šťáva. Při kvašení musí
být zelí potopeno v zelné šťávě, aby k němu neměl přístup vzduch.
Je li šťávy málo, doplníme jí solným roztokem (na 1 l vody 15 g soli).
Povrch nádoby přikryjeme víkem a zatížíme dobře omytým kamenem, protože
zelí musí být po celou dobu kvašení potopeno. Zelí necháme kvasit asi
6 týdnů. Zpočátku při teplotě kolem 20 stupňů (asi týden) a potom
při teplotě do 15 stupňů. Během kvašení odstraňujeme z povrchu
vzniklý křís nebo sliz a doléváme solným roztokem. Kvašené zelí
můžeme také zavařit.
Tagy: zavařování zeleniny, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, použití zelí, konzervování zelí, sterilovaná zelenina