Sterilované zelí
Suroviny na sterilované zelí:
čerstvé bílé nebo červené zelí
Koření (dávka pro litrovou sklenici): 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření
Nálev: na 1 l vody 0,3 l 8 % octa, 100 g cukru, 20 g soli
Příprava sterilovaného zelí:
Z hlávek zelí odstraníme špatné listy, nakrájíme na nudličky nebo po
odstranění košťálu nakrouháme na kruhadle na zelí. Po částech je dáme
do osolené vařící vody (na 1 l vody 10 g soli) a povaříme asi 10 minut.
Zelí vyjmeme necháme odkapat a plníme do zavařovacích sklenic, při tom ho
prokládáme kořením. Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky,
dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů……………………………….20 minut
sterilace při 90 stupních. sklenice 0,7 – 0,9 l……..25 minut,
sklenice 0,5 l……..20 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme.
Zelí můžeme také po malých dávkách nechat podusit doměkka, vařící
plnit do zavařovacích sklenic a zalít vařícím nálevem. Při plnění
před uzavřením musí být ve sklenicích zelí a nálev opravdu vařící. Po
té sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: zavařování zeleniny, výroba sterilovaného zelí, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, použití zelí, konzervování zelí, sterilovaná zelenina