Sterilované kvašené zelí
Suroviny na sterilované kvašené zelí:
na 1 kg kvašeného zelí 10 g cukru krupice
Příprava sterilovaného kvašeného zelí:
První způsob:
kvašené zelí se šťávou smícháme, zahřejeme skoro k varu, necháme
trochu vychladnout a plníme do zavařovacích sklenic. Sklenice uzavřeme
víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů………………………………..20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l………25 minut,
sklenice 0,5 l……..20 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme.
Druhý způsob:
kvašené zelí se šťávou smícháme s cukrem a po menších částech
zahříváme téměř k varu. Ihned naplňujeme do sklenic a uzavřeme rychle
víčky. Teplota zelí s nálevem by neměla před uzavřením sklenic klesnout
pod 85 stupňů. Zavřené sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme
vychladnout.
Tagy: zavařování zeleniny, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, použití zelí, konzervování zelí, sterilovaná zelenina