recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování hub >> Sterilované houby ve sladkokyselém nálevu

Sterilované houby ve sladkokyselém nálevu

Suroviny na sterilované houby ve sladkokyselém nálevu:
zdravé čerstvé menší houby
Nálev (na 1 kg hub):
0.35 l vody,
0,15 l 8 % octa,
8 g soli (1 lžička),
30 g cukru (2 – 3 lžičky)
Koření a přísady (na litrovou sklenici):
¼ lžičky nového koření,
3 – 4 kuličky pepře,
1 bobkový list,
1 lžička hořčičných semínek, můžeme přidat kolečka mrkve, křenu nebo řezy cibule

Příprava sterilovaných hub ve sladkokyselém nálevu:
Houby sterilujeme nejlépe do 1 dne od nasbírání. Očištěné houby opereme, malé necháme vcelku, větší rozřízneme podélně na půlky nebo čtvrtky. Takto připravené houby předvaříme 5 – 7 minut v osolené a okyselené vodě ( na 1 l vody 20 g soli a 1 lžička kyseliny citrónové nebo octa, aby se houby vybělily). Houby potom ochladíme ve studené vodě , necháme odkapat a rovnáme do zavařovacích sklenic. Prokládáme kořením a podle obliby přísadami. Zalijeme horkým nálevem tak, aby byly úplně ponořené. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do sterilačního hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 98 stupňů…………………………­…….20 minut
sterilace při 98 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l……...35 minut, sklenice 0,5 l ………25 minut
Po ukončení sterilace sklenice ihned vyndáme.

Tagy: sterilování hub, použití hub, nakládané houby, zavařování hub, zpracování hub