Václavky sterilované s kapií a cibulí
Suroviny na václavky nakládané s kapií a cibulí:
Dávka pro sklenici o obsahu 720 ml:
250 g čerstvých václavek
100 g kapií
100 g cibule
0,16 l vody
0,7 l 8 % octa
12 – 15 g cukru
5 g soli
Koření:
10 kuliček pepře,
4 kuličky nového koření,
1 bobkový list,
1 lžička hořčičných semínek
Příprava václavek nakládaných s kapií a cibulí:
Ke sterilaci použijeme jen klobouky václavek, které opereme. Velké
pokrájíme na půlky nebo čtvrtky, povaříme v osolené a okyselené vodě (
na 1 l vody 20 g soli a 1 lžička octa), potom ochladíme ve studené vodě
a necháme odkapat. Kapie očistíme, nakrájíme na menší kousky, povaříme
v osolené vodě asi 5 minut, ocedíme, ochladíme a necháme odkapat. Houby,
kapie a nahrubo nakrájenou cibuli promícháme, vkládáme do sklenic a
prokládáme kořením. Do sklenice nalijeme ocet, přidáme cukr, sůl a
zalijeme vroucí vodou. Uzavřeme víčky, vložíme do sterilačního hrnce a
sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 98 stupňů…………………………………20 minut
sterilace při 98 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l………..35 minut,
sklenice 0,5 l……….25 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme.
Tagy: konzervování hub, použití hub, nakládané houby, sterilované václavky, použití václavek, zpracování hub, sterilování hub