Jablečná marmeláda
Suroviny na jablečnou marmeládu:
méně zralá jablka (mohou být i padaná a poškozená)
Na 1 kg jablečného protlaku 500 – 600 g cukru a 1 – 2 g kyseliny
citrónové
Příprava jablečné marmelády:
Z jablek odstraníme stopky a zbytky okvětí, dobře je omyjeme a nakrájíme
(i se slupkami a jádřinci) na kousky. Podlijeme je trochou vody a rozvaříme
doměkka. Potom vše prolisujeme sítem a odpařujeme asi 10 minut, po té
přidáme asi čtvrtinu dávky cukru a vaříme dál. Asi po 5 minutách
přidáme pomalu zbytek cukru, tak abychom nepřerušily var. Po rozpuštění
cukru přidáme kyselinu citrónovou. Když marmeláda náležitě zhoustne,
plníme ji do sklenic, otřeme okraje, hned upevníme víčka, skleničky
obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, marmeláda z jablek, použití jablek, konzervování jablek