Jablečná povidla
Suroviny na jablečná povidla:
jablka ( mohou být horší i padaná)
na 1 kg jablek 60 – 80 g cukru
Příprava domácích jablečných povidel:
Jablka omyjeme, vykrojíme špatné kousky, nakrájíme na půlky nebo čtvrtky,
podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Potom vše prolisujeme přes síto a
prolisovaná jablka za stálého míchání odpaříme v kastrolu dohusta. Ke
konci varu povidla podle chuti přisladíme. To, že jsou povidla hotová,
poznáme tak, že nespadávají ze lžíce. Horká povidla nalijeme do sklenic
nebo kameninových nádob. Po vychladnutí povrch zalijeme rozehřátým
parafínem nebo potřeme konzervačním roztokem (v 1 dl vody rozpustíme
0,1 g kyseliny sorbové nebo 0,5 g petolu). Sklenice můžeme zavíčkovat a
nebo pokrýt celofánem a ovázat.
Z 1 kg jablek uděláme asi 200 g povidel.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, povidla z jablek, použití jablek, konzervování jablek