Jablečný kompot
Suroviny na jablečný kompot:
jablka s bílou dužinou
Nálev: na 1 l vody 400 g cukru
Příprava domácího jablečného kompotu:
Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme zbytky okvětí a stopky. Rozkrájíme je
na čtvrtky nebo menší díly a odstraníme jádřince. Jablka dáme do vody,
kam jsme přidali kyselinu citrónovou (5 g na 1 l vody), aby nezhnědla.
Potom je vyndáme, opláchneme, necháme odkapat a ovaříme je asi 5 minut
v cukerném roztoku (3 g kyseliny citrónové a 100 g cukru na 1 l vody).
Jablka pak ochladíme ve studené vodě a urovnáme do zavařovacích sklenic
(můžeme je proložit celou skořicí). Sklenice zalijeme horkým nálevem
připraveným z cukerného roztoku, který máme od ovařených jablek a
doplníme ho zbylým cukrem. Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do
sterilačního hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů……………………………………20
minut
sterilace při 85 stupních ve sklenicích 0,7 – 0,9 l……...20 minut
Ve sklenicích o obsahu 0,5 l sterilujeme o 5 minut méně. Jablka můžeme
nakládat i neovařená, pokrájená na kolečka. Doba sterilace je v tom
případě 25 minut při 85 stupních.
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, kompot z jablek, použití jablek, konzervování jablek