recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování jablek >> Jablečný kompot

Jablečný kompot

Suroviny na jablečný kompot:
jablka s bílou dužinou
Nálev: na 1 l vody 400 g cukru

Příprava domácího jablečného kompotu:
Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme zbytky okvětí a stopky. Rozkrájíme je na čtvrtky nebo menší díly a odstraníme jádřince. Jablka dáme do vody, kam jsme přidali kyselinu citrónovou (5 g na 1 l vody), aby nezhnědla. Potom je vyndáme, opláchneme, necháme odkapat a ovaříme je asi 5 minut v cukerném roztoku (3 g kyseliny citrónové a 100 g cukru na 1 l vody). Jablka pak ochladíme ve studené vodě a urovnáme do zavařovacích sklenic (můžeme je proložit celou skořicí). Sklenice zalijeme horkým nálevem připraveným z cukerného roztoku, který máme od ovařených jablek a doplníme ho zbylým cukrem. Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do sterilačního hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů…………………………­…………20 minut
sterilace při 85 stupních ve sklenicích 0,7 – 0,9 l……...20 minut
Ve sklenicích o obsahu 0,5 l sterilujeme o 5 minut méně. Jablka můžeme nakládat i neovařená, pokrájená na kolečka. Doba sterilace je v tom případě 25 minut při 85 stupních.
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme.

Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, kompot z jablek, použití jablek, konzervování jablek