Jablečný mošt
Suroviny na jablečný mošt:
méně hodnotná jablka mohou být i méně zralá, padaná, poškozená od
škůdců nebo strupovitá
Příprava domácího jablečného moštu:
Jablka omyjeme a vykrájím špatné části. Vše rozdrtíme a hned lisujeme,
aby šťáva zůstala světlá. Pokud má být jablečný mošt opravdu
přírodní, nepřidává se ani cukr, ani voda. Po prolisování hned
filtrujeme přes plátno, nebo plátěnou utěrku. Po filtraci může být mošt
mírně zkalený, ale kal se časem usadí a před použitím můžeme mošt
přetočit hadičkou do jiné láhve. Přefiltrovaný mošt v lahvích ihned
sterilujeme. Mošt můžeme sterilovat v otevřených nebo uzavřených
lahvích nebo sklenicích.
Sterilace v otevřených lahvích:
láhve naplněné moštem postavíme do vysokého hrnce na podložku (drátěnou
nebo plechovou) a naplníme jej asi do výše 2 cm pod hrdla lahví teplou
vodou. Hrnec z láhvemi zahříváme do té doby než je mošt teplý asi
75 stupňů, potom příkon tepla zmírníme a udržujeme teplotu ještě asi
10 minut. Po skončení sterilace láhve vyndáme. Korkové zátky vyvaříme a
hned mošt zazátkujeme. Láhve obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí zátky
seřízneme zároveň s hrdly lahví, hrdla namočíme v rozehřátém
parafínu, abychom zabránily přístup vzduchu do lahví. Láhve můžeme také
uzavřít gumovými zátkami nebo celofánem.
Sterilace v uzavřených lahvích:
naplněné láhve uzavřeme korkovými zátkami. Mezi zátku a sklo dáme
drátek, aby při sterilaci mohl ucházet vzduch z lahví (po sterilaci drátek
vytáhneme kleštěmi) nebo korkové zátky povážeme provázkem. Láhve
postavíme na podložku do sterilačního hrnce, hrnec naplníme 2 – 4 cm
nad láhve teplou vodou a sterilujeme při 80 – 85 stupních asi 10 minut.
Potom láhve vyndáme a necháme vychladnout.
Sterilace moštu v zavařovacích sklenicích:
mošt naplníme do sklenic, uzavřeme víčky a dáme do sterilačního hrnce
s vodou. Zahříváme 15 minut na teplotu 85 stupňů a při této teplotě
také sterilujeme 20 minut. Potom sklenice hned vyndáme.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, mošt z jablek, použití jablek, konzervování jablek