recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování jablek >> Jablečný mošt

Jablečný mošt

Suroviny na jablečný mošt:
méně hodnotná jablka mohou být i méně zralá, padaná, poškozená od škůdců nebo strupovitá

Příprava domácího jablečného moštu:
Jablka omyjeme a vykrájím špatné části. Vše rozdrtíme a hned lisujeme, aby šťáva zůstala světlá. Pokud má být jablečný mošt opravdu přírodní, nepřidává se ani cukr, ani voda. Po prolisování hned filtrujeme přes plátno, nebo plátěnou utěrku. Po filtraci může být mošt mírně zkalený, ale kal se časem usadí a před použitím můžeme mošt přetočit hadičkou do jiné láhve. Přefiltrovaný mošt v lahvích ihned sterilujeme. Mošt můžeme sterilovat v otevřených nebo uzavřených lahvích nebo sklenicích.
Sterilace v otevřených lahvích:
láhve naplněné moštem postavíme do vysokého hrnce na podložku (drátěnou nebo plechovou) a naplníme jej asi do výše 2 cm pod hrdla lahví teplou vodou. Hrnec z láhvemi zahříváme do té doby než je mošt teplý asi 75 stupňů, potom příkon tepla zmírníme a udržujeme teplotu ještě asi 10 minut. Po skončení sterilace láhve vyndáme. Korkové zátky vyvaříme a hned mošt zazátkujeme. Láhve obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí zátky seřízneme zároveň s hrdly lahví, hrdla namočíme v rozehřátém parafínu, abychom zabránily přístup vzduchu do lahví. Láhve můžeme také uzavřít gumovými zátkami nebo celofánem.
Sterilace v uzavřených lahvích:
naplněné láhve uzavřeme korkovými zátkami. Mezi zátku a sklo dáme drátek, aby při sterilaci mohl ucházet vzduch z lahví (po sterilaci drátek vytáhneme kleštěmi) nebo korkové zátky povážeme provázkem. Láhve postavíme na podložku do sterilačního hrnce, hrnec naplníme 2 – 4 cm nad láhve teplou vodou a sterilujeme při 80 – 85 stupních asi 10 minut. Potom láhve vyndáme a necháme vychladnout.
Sterilace moštu v zavařovacích sklenicích:
mošt naplníme do sklenic, uzavřeme víčky a dáme do sterilačního hrnce s vodou. Zahříváme 15 minut na teplotu 85 stupňů a při této teplotě také sterilujeme 20 minut. Potom sklenice hned vyndáme.

Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, mošt z jablek, použití jablek, konzervování jablek