Sterilované višně
Suroviny na přípravu sterilovaných višní:
čerstvé, dobře vyzrálé višně
cukr
Příprava sterilovaných višní:
Višně přebereme, opereme a potom otrháme stopky. Nasypeme je do
zavařovacích sklenic, přičemž je prosypáváme cukrem (2 lžíce na
sklenici o obsahu 720 ml, 1 lžíce na sklenici 370 ml) a dobře je
setřeseme. Sklenice zalijeme vroucí vodou, uzavřeme víčky, dáme do
zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na 85 stupňů, potom při této teplotě
sterilujeme ještě 35 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 30 minut (sklenice
0,5 l).
Sterilované višně používáme k přípravě, koláčů, buchet nákypů a
podobně.
Tagy: zavařování ovoce, višně ve vlastní šťávě, konzervování višní, konzervování ovoce, použití višní