recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování višní >> Višňová marmeláda

Višňová marmeláda

Suroviny na přípravu višňové marmelády:
méně zralé višně, nejlépe tmavé odrůdy nebo směs tmavých a světlých višní
na 1 kg višňového protlaku 700 g cukru a 40 g pektogelu

Příprava višňové marmelády:
Višne opereme, odstraníme stopky a pecky, přičemž vytékající šťávu zachytíme. Podlijeme několika lžícemi vody a pod pokličkou dusíme doměkka. Potom prolisujeme na sítku nebo rozemeleme. Protlak odvážíme, přidáme cukr a vaříme v širokém kastrolu. Až se objem zmenší asi o třetinu, přisypeme asi 1/4 odvážené dávky cukru a vaříme 10 minut. Pektogel smícháme s cukrem (na 40 g pektogelu 200 g moučkového cukru) vmícháme do marmelády a vaříme asi 3 minuty. Po částech potom přidáváme zbylý cukr tak, abychom nepřerušily var. Pokud se vytvoří pěna, ke konci varu jí sebereme. Když marmeláda zhoustne, naplníme jí do skleniček, okraje rychle otřeme, skleničky uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tagy: použití višní, marmeláda z višní, konzervování višní, konzervování ovoce