Kapr na černo
Suroviny na přípravu kapra na černo:
4 porce kapra (asi 800 g)
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
kousek cibule
50 g másla
sůl
cukr
citrón
ocet
15 g hladké mouky
15 g perníku
50 g švestkových povidel
4 lžíce červeného vína
celý pepř
nové koření
kousek bobkového listu
15 g rozinek
20 g mandlí
Příprava kapra na černo:
Očištěné porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi čtvrt
hodiny odležet. Potom dáme do vroucí osolené vody, vaříme doměkka a
vyjmeme. Kořenovou zeleninu a cibuli porájíme na plátky, dáme na polovinu
dávky rozehřátého másla, zasypeme lžičkou cukru a osmažíme dočervena.
Zeleninu zalijeme trochou vývaru z kapra, doplníme dvěma oloupanými
kolečky citrónu, octem a světlou jíškou, připravenou ze zbytku másla a
hladké mouky. Omáčku rozšleháme, přivedeme k varu, přidáme strouhaný
perník, koření, povidla a povaříme asi 20 minut. Do omáčky přilijeme
víno, přisladíme nebo přikyselíme a procedíme přes hustý cedník.
Přebrané rozinky propláchneme vařící vodou, opláchnuté mandle dáme do
vroucí vody, za chvíli ocedíme, oloupeme, pokrájíme na nudličky a
přidáme do omáčky. Potom do ní vložíme porce kapra, které v omáčce
krátce podusíme. Můžeme přidat také pokrájené sušené švestky,
pokrájená ořechová jádra, lžíci rybízové marmelády a místo vína
můžeme použít černé pivo. Omáčku je lepší podávat, až když se
trochu rozleží. Ke kapru na černo se hodí jako příloha nejlépe houskový knedlík.
Tagy: rybí recepty, příprava kapra, kapr recepty