Houskové knedlíky
Suroviny na houskové knedlíky:
400 g hrubé mouky
2 rohlíky
1 vejce
200 ml mléka
10 g droždí (může být i ½ prášku do pečiva)
sůl
Příprava houskovéch knedlíků:
Do mísy dáme hrubou mouku, rozdrobíme droždí (nebo přidáme prášek do
pečiva), rozklepneme vejce, osolíme a vlažným mlékem zaděláme těsto.
Dobře propracujeme, těsto musí být lesklé a nechytá se vařečky.
Přidáme na kostičky pokrájené rohlíky a lehce je k těstu přimícháme.
Povrch těsta poprášíme moukou, mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme
asi 40 minut kynout na teplém místě . Z vykynutého těsta uděláme dvě
šišky, vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a knedlíky zamícháme,
aby se nepřilepily ke dnu. Hrnec přiklopíme a vaříme 20 – 25 minut,
v půlce varu knedlíky otočíme. Uvařené knedlíky vyndáme z vody a hned
je propícháme vidličkou. Ještě teplé je nakrájíme nejlépe nití.
Houskový knedlík má jako příloha mnoho využití. Podáváme jej
k pečenému nebo dušenému masu nebo k různým omáčkám.
Tagy: přílohy z mouky, příloha k dušenému masu, příloha k pečenému masu, příloha k omáčkám, kynuté knedlíky