recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování okurek >> Okurkové řezy v octovém nálevu

Okurkové řezy v octovém nálevu

Suroviny na sterilované okurkové řezy v octovém nálevu:
čerstvé salátové okurky
cibule
hořčičné semínko
Nálev: 1/3 l vody, 2/3 l 8 % octa, 20 g pískového cukru, 30 g soli, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu

Příprava okurkových řezů v octovém nálevu:
Okurky omyjeme, oloupeme, nakrájíme podélně na řezy, vyškrábeme jádra, vložíme do mísy, nebo hrnce a zalijeme vřelým octovým nálevem s kořením. Druhý den nálev slijeme, převaříme a necháme vychladnout. Do zavařovacích sklenic urovnáme okurkové řezy, proložíme cibulí nakrájenou na kolečka a hořčičným semínkem. Vše zalijeme vychladlým octovým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů…………………………­……..20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l……....25 mi­nut, sklenice 0,5 l………20 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme. Okurky jsou hodně kyselé.

Tagy: sterilovaná zelenina, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, nakládání okurek, řezy z okurek, konzervování okurek, octový nálev, použití okurek, okurky salátovky