Okurkové řezy v octovém nálevu
Suroviny na sterilované okurkové řezy v octovém nálevu:
čerstvé salátové okurky
cibule
hořčičné semínko
Nálev: 1/3 l vody, 2/3 l 8 % octa, 20 g pískového cukru, 30 g soli,
3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu
Příprava okurkových řezů v octovém nálevu:
Okurky omyjeme, oloupeme, nakrájíme podélně na řezy, vyškrábeme jádra,
vložíme do mísy, nebo hrnce a zalijeme vřelým octovým nálevem
s kořením. Druhý den nálev slijeme, převaříme a necháme vychladnout. Do
zavařovacích sklenic urovnáme okurkové řezy, proložíme cibulí
nakrájenou na kolečka a hořčičným semínkem. Vše zalijeme vychladlým
octovým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou
vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů………………………………..20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l……....25 minut,
sklenice 0,5 l………20 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme. Okurky jsou hodně kyselé.
Tagy: sterilovaná zelenina, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, nakládání okurek, řezy z okurek, konzervování okurek, octový nálev, použití okurek, okurky salátovky