Rychlokvašky
Suroviny na rychlokvašené okurky:
čerstvé okurky, dlouhé asi 8 – 12 cm
Koření a přísady: kopr, hořčičné
semínko, celý pepř, nové koření, vinné nebo višňové listy
Nálev: na 1 l vody 40 – 50 g soli
Příprava rychlokvašek:
Omyté vidličkou propíchané okurky naskládáme do 5 litrové sklenice nebo
do kameninového hrnce a proložíme kořením. Zalijeme je solným roztokem
tak, aby okurky byly zcela ponořené. Sklenici zakryjeme fólií a zavážeme
nebo prkénkem zatíženým závažím. Okurky jsou vykvašené za 3 –
4 týdny.
Musíme je brzy spotřebovat, aby se nezkazily, neustále je udržujeme pod
roztokem. Případně je můžeme doplňovat slabým octovým roztokem (na 1 l
vody 0,1 l octa a 20 g soli). Tvořící se pěnu průběžně
odstraňujeme.
Tagy: sterilovaná zelenina, okurky nakladačky, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, rychlokvašené okurky, konzervování okurek, konzervování okurek bez zavařování, použití okurek, kvašení okurek