recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování okurek >> Rychlokvašky

Rychlokvašky

Suroviny na rychlokvašené okurky:
čerstvé okurky, dlouhé asi 8 – 12 cm
Koření a přísady: kopr, hořčičné semínko, celý pepř, nové koření, vinné nebo višňové listy
Nálev: na 1 l vody 40 – 50 g soli

Příprava rychlokvašek:
Omyté vidličkou propíchané okurky naskládáme do 5 litrové sklenice nebo do kameninového hrnce a proložíme kořením. Zalijeme je solným roztokem tak, aby okurky byly zcela ponořené. Sklenici zakryjeme fólií a zavážeme nebo prkénkem zatíženým závažím. Okurky jsou vykvašené za 3 – 4 týdny.
Musíme je brzy spotřebovat, aby se nezkazily, neustále je udržujeme pod roztokem. Případně je můžeme doplňovat slabým octovým roztokem (na 1 l vody 0,1 l octa a 20 g soli). Tvořící se pěnu průběžně odstraňujeme.

Tagy: sterilovaná zelenina, okurky nakladačky, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, rychlokvašené okurky, konzervování okurek, konzervování okurek bez zavařování, použití okurek, kvašení okurek