Sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu
Suroviny na sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu:
čerstvé okurky nakládačky, dlouhé nejlépe 5 – 9 cm, popřípadě do
15 cm
Přísady (pro litrovou sklenici): 2 kolečka cibule, 2 kolečka křenu,
2 kolečka mrkve, snítka mladého kopru
Koření (pro litrovou sklenici): 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, ½
bobkového listu, ½ lžičky žlutých hořčičných semínek, případně
1 hřebíček,špetka tymiánu
Nálev: na 1 l vody 0,3 l 8 % octa, 25 g soli, 100 g cukru
Příprava sterilovaných okurek ve sladkokyselém nálevu:
Okurky zbavíme stopek a okvětí, namočíme asi na hodinu do studené vody,
potom je pořádně omyjeme v několika vodách (můžeme použít kartáček)
a necháme okapat. Na dno zavařovacích sklenic položíme kolečka zeleniny,
koření a na to dáme okurky svisle vedle sebe. Nahoru položíme pevně
napříč vhodně dlouhé okurky, čímž také upevníme spodní vrstvu okurek.
Zalijeme nálevem horkým 60 – 70 stupňů, sklenice uzavřeme, vložíme do
sterilačního hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na
90 stupňů…………………………………..20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l…………25 minut,
sklenice 0,5 l………20 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme. Sterilujeme-li jen jednu nebo
dvě sklenice, můžeme místo připraveného nálevu do jedné sklenice
o obsahu 720 ml nalít 5,5 – 6 cl 8 % octa, nasypat 6 g soli
(1 lžička) a 15 – 20 g krystalového cukru (1 mírně navršená
lžíce) a okurky zalít vařící vodou.
Tagy: sterilovaná zelenina, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, nakládání okurek, sterilování okurek, sladkokyselý nálev, konzervování okurek, nálev na okurky, použití okurek, okurky nakladačky