recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování okurek >> Sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu

Sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu

Suroviny na sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu:
čerstvé okurky nakládačky, dlouhé nejlépe 5 – 9 cm, popřípadě do 15 cm
Přísady (pro litrovou sklenici): 2 kolečka cibule, 2 kolečka křenu, 2 kolečka mrkve, snítka mladého kopru
Koření (pro litrovou sklenici): 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, ½ bobkového listu, ½ lžičky žlutých hořčičných semínek, případně 1 hřebíček,špetka tymiánu
Nálev: na 1 l vody 0,3 l 8 % octa, 25 g soli, 100 g cukru

Příprava sterilovaných okurek ve sladkokyselém nálevu:
Okurky zbavíme stopek a okvětí, namočíme asi na hodinu do studené vody, potom je pořádně omyjeme v několika vodách (můžeme použít kartáček) a necháme okapat. Na dno zavařovacích sklenic položíme kolečka zeleniny, koření a na to dáme okurky svisle vedle sebe. Nahoru položíme pevně napříč vhodně dlouhé okurky, čímž také upevníme spodní vrstvu okurek. Zalijeme nálevem horkým 60 – 70 stupňů, sklenice uzavřeme, vložíme do sterilačního hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů…………………………­………..20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l…………25 minut, sklenice 0,5 l………20 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme. Sterilujeme-li jen jednu nebo dvě sklenice, můžeme místo připraveného nálevu do jedné sklenice o obsahu 720 ml nalít 5,5 – 6 cl 8 % octa, nasypat 6 g soli (1 lžička) a 15 – 20 g krystalového cukru (1 mírně navršená lžíce) a okurky zalít vařící vodou.

Tagy: sterilovaná zelenina, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, nakládání okurek, sterilování okurek, sladkokyselý nálev, konzervování okurek, nálev na okurky, použití okurek, okurky nakladačky