Okurkový salát s cibulí
Suroviny na okurkový salát s cibulí:
75 % velkých okurek
25 % cibule
Koření a přísady (dávka pro litrovou sklenici): snítka kopru, kolečko
mrkve, ½ lžičky hořčičných semínek, 1 bobkový list, 3 kuličky
pepře, 3 kuličky nového koření
Nálev: na 1 l vody 0,3 – 0,35 l 8 % octa, 25 g soli, 100 g
krystalového cukru
Příprava okurkového salátu s cibulí:
Okurky dobře omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Smícháme
s cibulí, kterou rovněž oloupeme a nakrájíme na kolečka a vložíme do
zavařovacích sklenic. Směs proložíme kořením, mrkví a koprem, zalijeme
horkým nálevem, uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou
vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů……………………………....20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l ……25 minut, sklenice
0,5 l……20 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme z hrnce.
Tagy: sterilovaná zelenina, sladkokyselý nálev, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, konzervování okurek, použití okurek