Sterilované okurkové řezy
Suroviny na sterilované okurkové řezy:
přerostlé okurky nakládačky nebo okurky salátové
Přísady (dávka na litrovou sklenici): 2 kolečka mrkve, 2 kolečka cibule, 2 kolečka křenu, kopr
Koření (dávka na litrovou sklenici): 2 kuličky nového koření,
2 kuličky pepře, ½ bobkového listu, ½ lžičky hořčičných semínek
Nálev: na 1 litr vody 0,4 l octa, 25 g soli, 90 – 100 g
pískového cukru
Příprava sterilovaných okurkových řezů:
Okurkové řezy můžeme připravovat příčné nebo podélné. Okurky řádně
omyjeme a necháme okapat. Na výrobu příčných řezů krájíme okurky asi
0,5 cm silné. Při přípravě podélných řezů krájíme okurky podélně
na půlky nebo čtvrtky, pokud jsou řezy dlouhé rozpůlíme je. Můžeme také
lžičkou vyškrábnout jádřince.
Na dno sklenic dáme koření, zeleninu, připravené okurky, zalijeme nálevem
asi 70 stupňů horkým, sklenice uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce
s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů………………………………….20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l………..25 minut,
sklenice 0,5 l………20 minut
Po ukončení sterilace sklenice ihned vyndáme.
Tagy: sterilovaná zelenina, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, nakládání okurek, sterilování okurek, konzervování okurek, nálev na okurky, použití okurek, okurky nakladačky