Svatomartinská husa
Suroviny na přípravu svatomartinské husy:
1 husa
drcený kmín
sůl
Nádívka:
150 g husích jater
150 g strouhanky
2 vejce
2 šalotky
50 g petržele
50 g mrkve
trochu oleje
1/2 lžičky rozmarýnu
pepř
sůl
Příprava svatomartinské husy:
V kastrolku zpěníme na oleji nadrobno posekanou šalotku, přidáme nadrobno
pokrájená husí játra, mrkev, petržel, krátce osmahneme, zahustíme
strouhankou, dochutíme rozmarýnem, solí, pepřem a dobře promícháme.
Husu dobře očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme, okmínujeme, naplníme
nádivkou, zašijeme a dáme do pekáče prsama nahoru. Naditou husu podlijeme
trochou vody, zakryjeme druhým pekáčem nebo dvojitou vrstvou alobalu a
pečeme v troubě při 120 stupních doměkka asi 5 hodin. Podle potřeby
podléváme vypečenou šťávou. Ke konci husu odkryjeme a dopečeme dozlatova.
Svatomartinskou husu podáváme s dušeným zelím a
houskovým knedlíkem.
Tagy: husa recepty, martinská husa recept, husa recept pomalé pečení, nádivka z husích jater, recepty z husího masa, nadívaná husa, pomalu pečená husa, husa s nádivkou