Bešamelová omáčka
Suroviny na přípravu bešamelové omáčky:
600 ml mléka
50 g másla
50 g hladké mouky
1/2 lžičky nastrouhaného muškátového
oříšku
bílý pepř
sůl
Příprava bešamelové omáčky:
Máslo rozehřejeme, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme
světlou jíšku. Potom postupně přiléváme mléko (stále mícháme), tak
aby se nevytvořily žmolky. Povaříme na mírném ohni ještě asi 10 –
15 minut. Ke konci osolíme, dochutíme muškátovým oříškem a bílým
pepřem.
Pokud se nám v bešamelové omáčce přece jen vytvoří žmolky, můžeme
jí přecedit.
Bešamelová omáčka je základ k přípravě mnoha dalších omáček nebo se
používá například při přípravě lasagní.
Tagy: příprava bešamelu, jak se dělá bešamel, bešamel recept, základ k přípravě omáček, recepty omáčky