Bezová šťáva
Suroviny na bezovou šťávu:
40 květů černého bezu
3 litry vody
2 kg cukru
5 citrónů
10 dkg kyseliny citrónové
Příprava bezové šťávy:
Květy černého bezu sbíráme za suchého počasí. Dobře je propláchneme,
vložíme do vody, přidáme jeden na kolečka nakrájený citrón, přivedeme
k varu a hned odstavíme. Necháme 1 den vylouhovat a potom přecedíme do
hrnce. Přidáme vymačkanou šťávu ze zbývajících citrónů, cukr a
kyselinu citrónovou. Za občasného zamíchání přivedeme k varu a
odstavíme. Plníme do skleněných lahví a navrch můžeme zakápnout rumem,
aby šťáva z květů černého bezu déle vydržela. Můžeme také naplnit
do zavařovacích sklenic, zavíčkovat a 20 minut zavařovat, než chytnou
víčka.
Sirup nebo šťáva z černého bezu je nejen chuťově výborná, ale má
příznivé účinky na náš imunitní systém a je dobrým lékem proti
nachlazení.
Tagy: použití černého bezu, bezová šťáva recept, černý bez sirup z květů, sirup z černého bezu, černý bez šťáva, konzervování černého bezu, domácí bezová šťáva, šťáva z černého bezu