Bezinkový sirup
Suroviny na přípravu bezinkového sirupu za studena:
1 kg bezinek
1 l vody
na 1 l šťávy – 1,5 kg cukru
pomerančová kůra
Příprava bezinkového sirupu za studena:
Dobře vyzrálé bezinky opereme, zbavíme stopek, rozmačkáme a přelijeme
studenou vodou. Přidáme tence sloupnutou kůru z očištěného pomeranče,
zakryjeme a necháme stát v chladu 24 – 36 hodin. Potom nalijeme do
plátěného sáčku a necháme šťávu volně odkapávat. Odměříme
množství a podle toho přidáme dávku cukru a necháme jej rozpustit.
Bezinkový sirup za studena plníme do lahví.
Můžeme použít k přibarvení málo výrazných kompotů (jablkový,
hruškový) nebo marmelád.
Tagy: použití černého bezu, sirup z bezinek, bezinkový sirup za studena, konzervování bezinek, použití bezinek