Šoulet
Suroviny na šoulet:
250 g hrachu
200 g krup
60 g sádla
50 g slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku
majoránka
mletý pepř
sůl
Příprava šouletu:
Přebraný, propláchnutý hrách namočíme na 3 hodiny do studené vody.
Potom jej v téže vodě uvaříme do měkka. Přebrané kroupy vypereme
dvakrát ve vodě a v osolené vařící vodě, za občasného míchání,
uvaříme do měkka. Uvařené kroupy scedíme, propláchneme studenou vodou,
necháme odkapat a potom smícháme s měkkým scezeným hráškem. Přidáme
majoránku, prolisovaný česnek, pepř, sůl a nadrobno pokrájenou, na sádle
osmaženou cibuli. Směs dáme do vymazaného pekáče, polijeme
rozškvařenými kostičkami slaniny s tukem a zapečeme v troubě.
Nejčastěji podáváme k pečené huse nebo samostatně se zeleninovým
salátem.
Tagy: pokrmy bez masa, jídla s hrachem, jídla s kroupami, pokrmy z krup