Bramborák na plech
Suroviny na přípravu bramboráku na plech:
10 středních brambor
3 vejce
5 stroužků česneku
4 vrchovatě lžíce polohrubé mouky
menší hlávka bílého zelí (množství zelí by mělo být o polovinu
menší než bramborového těsta)
1,5 lžičky majoránky
1 lžička kmínu
sůl
trochu sádla na pokapání
Příprava bramboráku na plech:
Brambory oloupeme, omyjeme, nastrouháme a přes síto vyždímáme. Dáme do
mísy, přidáme vejce, prolisovaný česnek, majoránku, kmín, sůl a mouku.
Bílé zelí rozkrájíme nadrobno, spaříme horkou vodou, slijeme a
přimícháme k bramborovému těstu. Pekáček nebo plech vyložíme
pečícím papírem, přendáme bramborové těsto a pokapeme rozpuštěným
sádlem. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů.
Zelí můžeme použít i kysané, chuť bude výraznější. Do
bramborákového těsta můžeme také podle chuti vmíchat asi 200 g uzeného
masa pokrájeného nadrobno.
Tagy: pokrmy z brambor, bramborák s kysaným zelím, bramborák se zelím, bramborák pečený na plechu, bramborák v pekáči, bramborák v troubě, použití brambor