Brynzové halušky
Suroviny na brynzové halušky:
700 g brambor
250 g hladké mouky
200 g brynzy
100 g slaniny
sůl
Příprava brynzových halušek:
Brambory oloupeme, na jemném struhadle nastrouháme a necháme chvilku stát.
Potom slijeme část vody, přidáme hladkou mouku, osolíme a vše dobře
promícháme. Těsto protlačujeme hrubým sítem, nebo na prkénku oddělujeme
nožem či lžičkou malé kousky a zaváříme do vroucí osolené vody.
Zamícháme, aby se halušky nepřilepily ke dnu a vaříme asi 5 – 7 minut.
Potom je vyndáme z vody nejlépe dírkatou naběračkou na knedlíky,
propláchneme studenou vodou, necháme v cedníku odkapat a promícháme
s brynzou. Na talíři halušky polijeme na kostičky nakrájenou,
rozškvařenou slaninou. K haluškám se výborně hodí kysané mléko.
Tagy: pokrmy z brambor, použití brambor, slovenské halušky, halušky s brynzou