Strapačky se zelím
Suroviny na strapačky se zelím:
750 g brambor
250 g polohrubé mouky
400 g kysaného zelí
cukr
sůl
mletý pepř
ocet
1 cibule
olej
Příprava strapaček se zelím:
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvilku
odstát, potom slijeme část vody, přidáme polohrubou mouku, osolíme,
opepříme a dobře promícháme. Z těsta vykrajujeme malé nočky a
zaváříme je do osolené vroucí vody. Vaříme 8 – 10 minut. Kysané
zelí zalijeme trochou vody a dusíme do měkka. Zbylou vodu scedíme, zelí
dochutíme přisladíme či přikyselíme a promícháme s uvařenými
strapačkami. Na talíři polijeme na oleji osmaženou cibulkou.
Strapačky pochází ze Slovenska a jsou jinou verzí halušek.
Tagy: pokrmy z brambor, jídla s kysaným zelím, použití brambor, slovenské strapačky