Salát Coleslaw
Suroviny na přípravu salátu Coleslaw:
1 cibule
1 menší hlávka bílého zelí
1 větší mrkev
1/4 menšího celeru (nemusí být)
1 lžíce soli
1 lžíce olivového oleje
Zálivka:
100 ml smetany ke šlehání
200 g majonézy
1 – 2 lžičky octa
2 lžíce cukru
1 špetka mletého pepře
podle chuti špetku sušeného oregána nebo kousek čerstvého
Příprava salátu Coleslaw:
Zelí nakrájíme na tenké plátky, které ještě překrájíme na kousky asi
centimetr dlouhé, zasypeme solí, přidáme lžíci oleje, promícháme a
necháme chvíli rozležet. Potom důkladně ručně promačkáváme tak, aby
zelí pustilo šťávu a zkřehlo. Šťávu slijeme. Cibuli nakrájíme
nadrobno, mrkev nahrubo nastrouháme, celer najemno a vše důkladně
rozmícháme se zelím.
Smícháme prošlehanou smetanu s majonézou a cukrem. Zálivku přidáme
k připravené zelenině, dochutíme octem, pepřem, solí a oregánem a
uložíme alespoň na jednu hodinu do lednice.
Můžeme podávat ke smaženým masům nebo jenom s pečivem. Salát Coleslaw
je výborný i ke grilovanému masu.
Tagy: použití zelí, salát ze zelí, zelný salát, salát kfc, zeleninové saláty