Rajčata sterilovaná ve vlastní šťávě
Suroviny na rajčata sterilovaná ve vlastní šťávě:
vyzrálá červená rajčata
ocet
Příprava rajských jablíček sterilovaných ve vlastní šťávě:
Rajská jablka dobře omyjeme, měkká rajčata rozmačkáme a prokládáme
tvrdá rajčata měkkými rozmačkanými. Do každé sklenice přidáme lžičku
octa, sklenice uzavřeme víčky, sklenice vložíme do zavařovacího hrnce
s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů:……………………………...20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l……..30 minut,
sklenice 0,5 l……25 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme.
Tvrdá rajčata používáme jako oblohu k pokrmům z masa, vajec a podobně.
Měkká rajčata použijeme k přípravě polévky, omáčky nebo také je
můžeme prolisovat a získat rajskou šťávu.
Tagy: použití rajčat, sterilování rajčat, konzervování rajčat