Rajčatový kečup s jablky
Suroviny na přípravu rajčatového kečupu s jablky:
3 kg vyzrálých měkkých rajčat
300 g navinulých jablek
300 g cibule
35 g soli
200 ml 8% octa
150 g cukru
kousek celé skořice
4 hřebíčky
10 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
Příprava rajčatového kečupu s jablky:
Rajčata omyjeme a pokrájíme na kousky. Jablka rozkrájíme na čtvrtky,
vykrojíme jádřince a oloupeme. Cibuli pokrájíme na kolečka. Vše dáme do
kastrolu, podlijeme 2 lžícemi vody a za občasného zamíchání rozvaříme
na kaši. Rozvar prolisujeme přes jemné síto, přidáme koření v kousku
řídkého plátna a za stálého míchání odpařujeme do hustoty kečupu.
Přidáme ocet, cukr, sůl a ještě chvíli povaříme. Vyndáme koření a
naplníme do sklenic. Okraje sklenic otřeme, upevníme víčka, vložíme do
zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Nejprve zahříváme 10 minut na teplotu 85 stupňů a potom při této
teplotě sterilujeme 20 minut (skleničky 0,25 l). Po ukončení sterilace
skleničky vyndáme a necháme vychladnout.
Tagy: použití rajčat, výroba rajského kečupu, rajský kečup, konzervování zeleniny, kečup z rajských jablek, kečup z rajčat, konzervování rajčat, domácí kečup