Rajčatová marmeláda
Suroviny na přípravu rajčatové marmelády:
1 kg zralých červených rajčat
1 pomeranč
700 g cukru
1/2 lžičky kyseliny citrónové
kousek skořice
kousek zázvoru
Příprava rajčatové marmelády:
Rajčata omyjeme, nakrájíme na kousky, podlijeme vodou a za častého
míchání rozvaříme na kaši. Tence sloupnutou kůru z dobře omytého
pomeranče povaříme ve 3 lžících vody a potom nakrájíme najemno. Ještě
horká rozvařená rajčata prolisujeme přes jemné sítko, přidáme
pomerančovou kůru, nadrobno nakrájený, peciček zbavený pomeranč a
koření, zavázané do kousku řídké tkaniny a za častého zamíchání
vaříme, až kaše zhoustne. Potom odstraníme koření, přidáme kyselinu
citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody a ještě krátce povaříme. Horkou
marmeládu naplníme do skleniček, okraje otřeme a uzavřeme víčky.
Skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: použití rajčat, marmeláda z rajčat, marmeláda z rajských jablíček, konzervování rajčat