Rajčatová šťáva
Suroviny na rajčatovou šťávu:
vyzrálá šťavnatá rajčata
na 1 litr šťávy 1 – 2 lžíce cukru a 10 g soli
Příprava domácí rajčatové šťávy:
Rajčatovou šťávu můžeme připravit ze syrových nebo rozvařených
rajčat. Rajčata dobře omyjeme rozkrájíme na kousky a prolisujeme přes
síto. Rajčata můžeme také prolisovat přes mul nebo jinou řídkou tkaninu,
tím docílíme , že šťáva bude jemnější. Do šťávy přidáme sůl a
cukr podle chuti. Šťávu uvedeme do varu a hned nalijeme do sklenic,
uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace v půllitrových sklenicích:
sterilace při 95 stupních………………………20 minut
Po ukončení sterilace sklenice ihned vyndáme.
Tagy: použití rajčat, rajská šťáva, šťáva z rajčat, šťáva z rajských jablek, konzervování rajčat