Sterilovaná rajčata
Suroviny na sterilovaná rajčata:
tvrdá, dobře vyzrálá rajčata
Koření (dávka pro litrovou sklenici): 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového
koření, ½ bobkového listu, ½
lžičky hořčičných semínek
Nálev: na 1 l vody 0,15 l 8 % octa, 50 g cukru, 25 g soli
Příprava sterilovaných rajčat:
Rajčata omyjeme, vložíme postupně v cedníku do vařící vody na
2 minuty, potom hned ochladíme ve studené vodě, vyjmeme a odstraníme
slupku. Rajčata můžeme sterilovat také neloupaná, větší rajčata
nakrájíme na čtvrtky nebo na silnější plátky. Připravená rajčata
skládáme do sklenic, proložíme kořením, zalijeme horkým nálevem a
uzavřeme víčky. Sklenice vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a
sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů………………………………20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l…….25 minut, sklenice
0,5 l………20 minut
Po skončení sterilace sklenice hned vyndáme. Používáme jako přílohu
k pokrmům z masa.
Tagy: použití rajčat, sterilování rajčat, konzervování rajčat