recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování rajčat >> Sterilovaná rajčata

Sterilovaná rajčata

Suroviny na sterilovaná rajčata:
tvrdá, dobře vyzrálá rajčata
Koření (dávka pro litrovou sklenici): 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, ½ bobkového listu, ½ lžičky hořčičných semínek
Nálev: na 1 l vody 0,15 l 8 % octa, 50 g cukru, 25 g soli

Příprava sterilovaných rajčat:
Rajčata omyjeme, vložíme postupně v cedníku do vařící vody na 2 minuty, potom hned ochladíme ve studené vodě, vyjmeme a odstraníme slupku. Rajčata můžeme sterilovat také neloupaná, větší rajčata nakrájíme na čtvrtky nebo na silnější plátky. Připravená rajčata skládáme do sklenic, proložíme kořením, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky. Sklenice vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů…………………………­……20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l…….25 minut, sklenice 0,5 l………20 minut
Po skončení sterilace sklenice hned vyndáme. Používáme jako přílohu k pokrmům z masa.

Tagy: použití rajčat, sterilování rajčat, konzervování rajčat