Rajský protlak
Suroviny na rajský protlak:
dobře vyzrálá červená rajčata
na 1 kg protlaku 30 g cukru a 20 g soli
Příprava domácího rajského protlaku:
Rajčata omyjeme, nakrájíme na kousky, dáme do kastrolu, podlijeme
2 lžícemi vody a za stálého míchání rajčata rozvaříme až se objem
zmenší asi na polovinu. Ještě horká rajčata prolisujeme, přidáme cukr a
sůl, necháme ještě přejít varem a plníme do sklenic. Sklenice uzavřeme,
vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve čtvrtlitrových sklenicích:
předehřátí na 95 stupňů……………..10 minut
sterilace při 95 stupních……………..30 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme z hrnce.
Tagy: použití rajčat, výroba rajského protlaku, rajčatový protlak, protlak z rajských jablek, protlak z rajčat, konzervování rajčat