recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování rajčat >> Rajský protlak

Rajský protlak

Suroviny na rajský protlak:
dobře vyzrálá červená rajčata
na 1 kg protlaku 30 g cukru a 20 g soli

Příprava domácího rajského protlaku:
Rajčata omyjeme, nakrájíme na kousky, dáme do kastrolu, podlijeme 2 lžícemi vody a za stálého míchání rajčata rozvaříme až se objem zmenší asi na polovinu. Ještě horká rajčata prolisujeme, přidáme cukr a sůl, necháme ještě přejít varem a plníme do sklenic. Sklenice uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve čtvrtlitrových sklenicích:
předehřátí na 95 stupňů……………­..10 minut
sterilace při 95 stupních……………­..30 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme z hrnce.

Tagy: použití rajčat, výroba rajského protlaku, rajčatový protlak, protlak z rajských jablek, protlak z rajčat, konzervování rajčat