Květákový nákyp
Suroviny na přípravu květákového nákypu:
1/2 kg květáku
5 velkých zelných listů
120 g žampiónů
100 g másla
1 malá cibule
3 vejce
100 g strouhaného sýra
60 g hladké mouky
1/2 l mléka
pepř
sůl
petrželka
Příprava květákového nákypu:
Květák očistíme, v osolené vodě uvaříme doměkka, scedíme a nadrobno
pokrájíme. Ze zelných listů odkrojíme silná žebra, listy spaříme
vroucí vodou a necháme odkapat. Ze 60 g másla a mouky připravíme světlou
jíšku, zředíme jí mlékem a povaříme. Na části másla zpěníme
nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme žampióny pokrájené na plátky, sůl,
pepř, pokrájenou petrželku a podusíme. Do jíšky s mlékem vmícháme
květák, rozšlehaná vejce a strouhaný sýr. Podle chuti osolíme. Zapékací
misku vymažeme máslem, vyložíme čtyřmi zelnými listy, potřeme polovinou
květákové směsi, poklademe žampióny a navrch dáme zbytek směsi
z květákem. Přikryjeme zelným listem, pokapeme máslem a pečeme v mírně
vyhřáté troubě asi 40 minut. Květákový nákyp podáváme s vařenými
nebo opečenými brambory.
Tagy: použití květáku, nákyp z květáku, květák recepty, jídla z květáku, použití zeleniny, pokrmy ze zeleniny