recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zeleninová jídla >> Květákový nákyp

Květákový nákyp

Suroviny na přípravu květákového nákypu:
1/2 kg květáku
5 velkých zelných listů
120 g žampiónů
100 g másla
1 malá cibule
3 vejce
100 g strouhaného sýra
60 g hladké mouky
1/2 l mléka
pepř
sůl
petrželka

Příprava květákového nákypu:
Květák očistíme, v osolené vodě uvaříme doměkka, scedíme a nadrobno pokrájíme. Ze zelných listů odkrojíme silná žebra, listy spaříme vroucí vodou a necháme odkapat. Ze 60 g másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme jí mlékem a povaříme. Na části másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme žampióny pokrájené na plátky, sůl, pepř, pokrájenou petrželku a podusíme. Do jíšky s mlékem vmícháme květák, rozšlehaná vejce a strouhaný sýr. Podle chuti osolíme. Zapékací misku vymažeme máslem, vyložíme čtyřmi zelnými listy, potřeme polovinou květákové směsi, poklademe žampióny a navrch dáme zbytek směsi z květákem. Přikryjeme zelným listem, pokapeme máslem a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 40 minut. Květákový nákyp podáváme s vařenými nebo opečenými brambory.

Tagy: použití květáku, nákyp z květáku, květák recepty, jídla z květáku, použití zeleniny, pokrmy ze zeleniny