Sekaná pečeně
Suroviny na sekanou pečeni:
400 g hovězího masa
200 g tučnějšího vepřového masa
nebo 600 g kupovaného mletého masa mix hovězího a vepřového
2 rohlíky nebo žemle
1 vejce
kousek cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce strouhanky
40 g slaniny
majoránka
mletý pepř
sůl
sádlo na vymaštění pekáče
Příprava sekané pečeně:
Pokud nemáme mleté maso z obchodu, umeleme ho společně se žemlemi
provlhčenými mlékem a po té vymačkanými a potom postupujeme stejně jako
v druhém případě s mletým koupeným. Přidáme k němu provlhčené
vymačkané žemle, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, mouku,
strouhanku, vejce, na kostičky pokrájenou slaninu, špetku majoránky,
opepříme a osolíme. Navlhčenou rukou utvoříme ze směsi šišku a
vložíme ji do pekáče vymaštěného sádlem. Zapečeme v dobře vyhřáté
troubě, potom příkon tepla zmírníme, podlijeme trochou vody a pečeme. Při
pečení sekanou přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme.
Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší, můžeme doplnit
zeleninovým salátem. Sekanou pečeni můžeme také naplnit párkem, vařeným
vejcem, plátky uzeného a podobně.
Tagy: recepty z mletého masa, pokrmy z mletého masa, použití mletého masa